Lese, leke og snakke om ei bok i barnehagen – og i skolen

Loen barnehage var en av vinnerne av Leseprisen 2015. Denne barnehagen har lagt til rette for et godt språkmiljø ved å bruke bøkene til mer enn høytlesing. I artikkelen 'Då lesegleda kom svevande på ein sopelime' forteller Loen barnehage om hvilken betydning arbeidet med bøker har hatt for språkmiljøet.

Dramatisering av Pulverheksa©Loen barnehage
Hekserommet©Loen barnehage

For å gjøre barna nysgjerrige på og interessert i bøker, har Loen barnehage satset på

• daglige lesestunder
  • språksamlinger
  • eget leserom
  • bibliotekbesøk
  • lydbøker
  • bokutlån til hjemmene
  • dramatisering av bokinnhold

Les artikkel om lesesatsingen i Loen barnehage på nettsidene til Lesesenteret.

For mer litteratur og tips om emnet, anbefales presentasjonen fra konferanse i regi av Utdanningsforbundet 27.04.15:

• 'Skal vi leke en bok? Språktilegnelse gjennom litteratur' av Ingvild Alfheim og Cecilie D. Fodstad.

I begge henvisningene ovenfor er målgruppa barnehagen.
De samme bokaktivitetene er imidlertid meget aktuelle også for de første årene i skolen, og da med skolebiblioteket som en naturlig arena og samarbeidspartner.